donderdag 12 september 2013

Spelend leren

De buurjongen cirkelt rond de patio. 
‘Mag Tijm buiten komen spelen?’
‘Natuurlijk,’ knik ik, en roep naar binnen, ‘Tijm, kom eens, je vriendje is er.’
Tijm’s hoofd steekt door de open deur.
‘Nee,’ schudt hij, ‘ik ben huiswerk aan het maken.
‘Ik denk dat je wel genoeg huiswerk hebt gemaakt,’ antwoord ik, ‘kom buiten spelen, het regent eventjes niet.’
‘Nee,’ roept hij terug, ‘ik wil meer huiswerk maken.’
Ik loop naar binnen, en tegenstribbelend sleep ik hem weg bij de computer.

In Nederland is het al vreemd genoeg dat een vijfjarige huiswerk heeft. Vijfjarigen leren door te spelen. Dat denk ik tenminste, al ben ik sinds de jaren tachtig niet meer in een Nederlandse basisschool geweest. Hoe dan is het de Engelse sectie van de Nederlandse internationale school, die als eerste met huiswerk komt. Tijm van vijf vind het geweldig. Met dit soort huiswerk verbaasd me dat niet. 




Het programma moet wel Amerikaans zijn. Samen loggen we in, en beginnen met de leesboekjes. Voor elk beluistert boek krijgt Tijm sterren. Voor elk zelf gelezen boek, meer sterren. Als we zijn lezen opnemen voor de juf, bonussterren. Alle vragen van de quiz goed beantwoord? Extra super bonus sterren. Terwijl hij sterren verzameld stijgt Tijm’s rang. Van private tot lieutenant-commander, is hij nu al captain. Met de verdiende sterren kan hij prijzen kopen. Om dat te doen moet hij een raket nemen naar een andere planeet. Voor duizenden sterren kan hij nieuwe planeten kopen. Maar dan moet hij wel stoppen met uitgeven. Op zijn eerste planeet heeft Tijm een kamer waar hij zijn aankopen kan opslaan. Hij heeft al een cactus die cakejes bloeit, een piraat-gorilla-robot, een rode bureaustoel, een oranje pluizig beest, een zwevende vierkante robot, een telescoop, en een gekke plant met ogen op steeltjes.

Wanneer Tijm wakker wordt, of uit school komt, rent hij naar de computer om meer sterren te verdienen. Hij leest, leest en leest. Een boek per week, beval de juf aan. De eerste dag, samen, werken we ons door het eerste level, vijftien boeken. De tweede dag, als ik niet kijk, leest hij het volgende level. Samen nemen we wat boeken op, en de juf en ik zijn onder de indruk hoe soepel mijn zoon leest in deze taal, die niet zijn moedertaal is. Die middag, als ik ben werken, leest hij nog een level weg. De volgende dag lezen we weer samen, en nu wordt het moeilijker. De verleden tijd, ate in plaats van eat, played in plaats van play. Bij zijn Nederlandse les leren ze net ‘ik ben’.

Ik reken uit, met een boek per week had het een jaar geduurd voor hij dit level had bereikt. Maar Tijm is niet te houden. En ik stel mezelf een vraag die ik nooit had verwacht: hoe zorg ik dat mijn zoon wat minder huiswerk doet?

5 opmerkingen:

  1. Hahaha, alle tips zijn welkom.
    Tegenwoordig gebeurt er van alles op de computer waar ze van kunnen leren. Bij ons zitten ze veel op farmerama: planten, snoeien, mesten, oogsten, dieren fokken, handel drijven etc.
    Na 3 weken vakantie in eigen land met tent en heerlijk in de buitenlucht zonder electronische apparatuur hebben ze zich prima vermaakt maar na 1 dag thuis waren ze allemaal weer verslaafd aan tablets, pc's en ds'en. Maar goed...gelukkig hebben ze zo ook hun sport.
    De één gaat naar scouting (zeeverkenners) en schilderles, de andere gaat naar voetbal en majorette en de jongste gaat naar klassieke ballet en majorette.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is super om ze af en toe helemaal van tv en computer af te halen, doen wij ook op vakantie. Het valt me dan altijd op hoe snel ze daaraan wennen! Thuis probeer ik een balans te vinden, en dat lukt gelukkig redelijk. Majorette, dat leek me altijd zo cool vroeger, maar ik kon niks met die stok ;)

      Verwijderen
  2. Wat leuk! Is dat een online gratis programma? Of moet je het kopen? Hoe heet het? Groeten, Kirsten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het heet raz-kids, wij kregen het doorgestuurd door de school, ik geloof dat het vooral voor scholen is. Maar je kunt even kijken natuurlijk.

      Verwijderen
  3. Leuk om weer eens een stukje te lezen. Flauwe juffen opmerking: de t-tjes en d-tjes. Komt vast omdat je ook veel in het Engels schrijft ;-)

    BeantwoordenVerwijderen