vrijdag 21 juni 2013

Regendans

In West Europa komt alles tot stilstand als er meer dan een paar centimeter sneeuw valt, of de thermometer boven de dertig uitkomt. Niemand praat over iets anders meer dan het weer.

In Singapore is niemand onder de indruk van tropische regenstormen of hitte, maar we hebben iets anders: smog. Elk jaar, in het droge seizoen, steken boeren op Sumatra velden en bossen in brand. Om resten van oude oogsten te verwijderen, of nieuwe velden te creëren, en deze met as te bemesten. De rook die deze ‘slash and burn’ methodes produceert waait over de nauwe zeestraat naar Singapore, waar mensen wat hoesten, en klagen dat de buren eens minder moeten barbecueën.

Dit jaar is het anders. Met meer branden dan normaal, en ongebruikelijk droog en wolkeloos weer, heeft de smogwolk een ongeëvenaarde omvang bereikt. Al dagen snellen de Pollution Standard Indexen, de PSI, omhoog, van de waarden onder de 50 zoals normaal, naar het moment dat voor het eerst de 100, ‘ongezond’, werd bereikt. Nu denken we met weemoed terug aan die frisse lucht die PSI 100 scoorde.

Van 100 gingen we via 150, naar 200, ‘zeer ongezond’, en terwijl iedereen aan schermen geplakt zat voor de laatste waarden steeg hij naar 300, ‘gevaarlijk’. Vandaag, voor de eerste keer in de geschiedenis van Singapore, werd de 400 overschreden. Geen reden voor een feestje. Een PSI waarde boven de 400 is simpelweg ‘extreem gevaarlijk’. We moeten binnenblijven, de airco aanzetten, gezichtsmaskers dragen die overal uitverkocht blijken, en geen inspannende bezigheden verrichten.

Net deze week verhuisden wij naar een vooroorlogse open bungalow, zonder airco, met lekkende deuren, waar we van plan waren het merendeel van onze tijd in de grote, groene tuin door te brengen. Eerst juichten we nog. Toen de smog het centrum Singapore raakte was de lucht in ons bos nog relatief fris, de bomen filterden de ergste troep uit de lucht. Maar dag na dag kroop de rook door de bladeren en nu worden we wakker met hoofdpijn, misselijkheid en pijn in de keel. Ons haar ruikt naar een frietkraam.

Gisteren klaagde ik nog, dat we een stel verwende expats waren, die teveel zeurden. Facebook was voller met smog dan de lucht, met vragen over waar je lucht zuiveraars kon kopen of hoe je zo snel mogelijk de stad uit kon komen. Vandaag, met een PSI boven de 400, kan ik niet eens vertellen over de dingen die ik echt belangrijk vind, over de lokale bevolking van Sumatra, die nu in een hel moet leven, over de schade aan de natuur in het getroffen gebied, en over de westerse wereld, die medeverantwoordelijkheid draagt. Want wij zijn het die de producten van deze boeren indirect kopen, en niet teveel willen betalen, waardoor boeren geen andere, duurzamere maar ook duurdere methoden kunnen gebruiken. Ik heb er de energie niet voor. Ik heb hoofdpijn.

Hoe lang het gaat duren? Niemand, die het weet. Dagen, weken, of zelfs een maand. Het hangt allemaal van het weer af, maar de smog blokkeert onze rode prikkende ogen als we hoopvol naar de hemel kijken, biddend om regen. Regen die maar niet komt. Dus blijven we binnen, spelen spelletjes, verbouwen het huis, kijken films, en proberen zo de kinderen bezig te houden. Vandaag begon de zomervakantie. Expats vluchten de stad uit, vliegreizen naar huis zijn uitverkocht. Wij gaan niet nog niet. We blijven, met weinig vrienden, binnen.

Vanmiddag proberen we een regendans. Doen jullie mee?

8 opmerkingen:

 1. Jemig, wat een akelig bericht dit. Wist niet dat dit gebeurde. :-( Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dans in gedachten mee. Hoe houden de kinderen zich? En snappen ze er iets van?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tijm snapt het wel redelijk, alleen niet zo goed dat we eerst op vakantie zouden gaan, en toen toch weer niet. En het is ook wel ongezellig want veel vriendjes zijn de stad uit.. Maar we vermaken ons wel nu we weer naar buiten kunnen, en we houden de fingers crossed dat de wind niet draait (sorry Maleisië)

   Verwijderen
 3. Het gaat de afgelopen dagen een stuk beter gelukkig. We hadden na een heel slechte zaterdag ochtend geboekt dat ik met een vriendin en alle kinderen naar Langkawi, (Noord-Maleisië) zou vluchten, maar we hebben zondag weer afgezegd omdat de wind is gedraaid en de lucht heel erg opgeklaard. Regen is nog steeds nodig, want er brandt nog van alles in Indonesië, en Maleisië krijgt nu de meeste ellende. Dans dus maar even door ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. o wat akelig. kan me voorstellen dat je een vlucht ergens anders heen boekt. zag op instagram al een zwangere moeder die met haar kind terug naar Nederland gaat voor zo lang het duurt. niet leuk allemaal. veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En hoe is het nu? Regendans geholpen? In ieder geval regent het hier in Nederland wel. Ik heb de smogfoto gezien en dat zag er niet al te best uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iets te goed, gister de hardste regenbui ooit... en een flinke lekkage. Gelukkig inmiddels al een dakpan verwisseld. Maar de haze is veel beter, de wind is gedraaid en Maleisië krijgt helaas nu het ergste. Het heeft vanochtend geregend en nu heerlijk zonnig!

   Verwijderen