vrijdag 7 juni 2013

Groener gras

Ik heb een haat-liefde verhouding met verhuizen. De rompslomp, het inpakken, weer al die instanties aanschrijven om je adres te wijzigen, er gaat ontzettend veel tijd in zitten. Al ben ik onderhand behoorlijk ervaren. Alleen al in de laatste zeven jaar verhuisden we vijf keer, in drie landen. Elk kind is in een ander huis geboren. Na de laatste, intercontinentale verhuizing verzuchtte ik, dat ik hier zeker járen zou blijven wonen. Het is nu negen maanden later en u raadt het al: we gaan verhuizen. Het is mijn eigen schuld. Ik ben een nomade, een die altijd wel ergens groener gras ziet.

Heel veel groen deze keer. De eerste keer dat ik ze zag was ik meteen verkocht: Black and White’s, een begrip in Singapore. In deze stad vol torenflats zijn er hier en daar kleine oases te vinden waar, verscholen in het groen, zwart met witte huizen staan. In gigantische, weelderige tuinen. De koloniale huizen zijn gebouwd door de regering, toen die nog Brits was. In ouderwetse stijl, wit, met zwarte accenten, je ziet de memsahibs er zo zitten, in lange witte jurken, zich puffend koelte toewuivend op de veranda’s.

Het gras in de tuinen van deze huizen is niet alleen groener. Er ís tenminste gras. Ons dakterras heeft houten planken. Ik wil er een. De zwart-witte huizen zijn nu eigendom van de Singaporese overheid, die ze verhuurd, per opbod. Veel zijn het er niet, en om er een op de kop te tikken moet je hoog bieden, ver de stad uit gaan, of geluk hebben. Al een tijdje hield ik de website waar maandelijks het kleine aanbod geadverteerd werd in de gaten. En toen er een schattige bungalow op kwam, net buiten de stad maar binnen het schoolbus gebied én redelijk bereisbaar van Roel’s werk, kostte het niet eens heel veel moeite Roel te overtuigen me ons bod in een dichte envelop in de daarvoor bestemde drop box te laten deponeren.

Over een week gaan we. De afgelopen week heb ik de verhuizers geregeld, nu rest de rest. Want deze huizen huur je, in tegenstelling tot de meeste appartementen in Singapore, compleet kaal. Er moeten airco’s in. Fornuis en ijskast. Gordijnen. De tuin is een jungle. Contracten moeten getekend, er moet een nieuwe huurder in ons oude huis, dat ook moet geverfd, gestoomd en gepoetst.

Elke keer dat ik in het nieuwe huis kom, weet ik meteen weer waarom ik het doe. Geen drukke weg, geen bouwgeluiden, alleen het gesnerp van krekels en getjilp van vogels. Daar komt de moestuin, daar het voetbalveldje. Achter, de kruidentuin. De nieuwe eettafel komt buiten, op de veranda. Je waant je wonend in het oerwoud, en een illusie is dat niet. Onze tuin grenst aan het McRitchie Reservoir, het grootste natuurreservaat van Singapore. Natuur kent geen grenzen, en zowel het groen als de oerwoudbewoners komen regelmatig het hek over. Vogels, apen, slangen, en wie weet wat nog meer.

Het nieuwe huis is niet zomaar een huis, het is een avontuur. We blijven er zeker járen wonen. Echt waar.

12 opmerkingen:

 1. Ik moet het nog zien, die laatste zin, haha.

  Maar het klinkt super. Verhuizen zelf is even een gedoe, maar dan zit je vast heerlijk. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Juist ja - jaaaren ;-) Maar toch snap ik het - zo'n oase van RUST is vast leuker voor de kinderen ! Veel verhuis-genot ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt waar hoor! Hebben sowieso een twee jaar contract met de Singaporese overheid, en daar wil je niet de strijd mee aangaan ;)
  Ik weet het nog niet van die rust trouwens, vanmorgen maakte de tuinman van de buren heel veel lawaai. En die apen schijnen er ook wat van te kunnen. Anders hebben we zelf 3 apen die genoeg lawaai maken voor de hele wijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Succes met weer een verhuizing. Foto's?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Apen, slangen, euh ...... Veel succes met jullie verhuizing!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar Waauw seg! Super! Het zal ongetwijfeld rustiger zijn zonder bouwwerf naast de deur. Veel succes en geniet van jullie nieuwe woonst!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Succes met verhuizen naar jullie nieuwe stek. Indah gaat zeker ook mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oeh gaaf! Ik ben ook wel heel benieuwd naar foto's. Succes in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Veel succes. groetjes, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Woah, echte natuur in Singapore? Inderdaad een precious place dan! Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zo stinkend jaloers!!! en wens jullie alle geluk en avontuur van de wereld in jullie nieuwe huis. xxmarien

  BeantwoordenVerwijderen