donderdag 10 januari 2013

Vakantie

We waren een weekje op vakantie. Samen met opa, oma en tante Bo vlogen we naar Penang, een eiland aan de noordwestkust van Maleisië. We slenterden door de straten van Georgetown om te zien hoe Singapore er vroeger uitzag, voor de invasie van wolkenkrabbers en hygiënepolitie. We voeren naar schildpadden en apenstranden. We loungden aan het zwembad van ons prachtige resort en op het strand. Daarna reden we, geplaagd door buikkrampen, naar de hooglanden van Cameron, waar we in de koele berglucht aardbeien plukten en afternoon tea dronken, met scones, in ons koloniale hotel in Britse Tudor stijl. We genoten. Nu is de vakantie afgelopen en zijn we weer thuis. Nog geen dag terug dient de vraag zich al aan: wat doen we met chinees nieuwjaar?

Het leven van een expat in de tropen is natuurlijk één grote vakantie. Er moet wel eens gewerkt of naar school gegaan, maar ’s middags en in het weekend zit je bij het zwembad of op het strand. Ook de bezienswaardigheden van Singapore kunnen de expat jaren zoet houden. Toch is het niet genoeg. Er zal gereisd worden. Thailand, de Filipijnen, Vietnam, Laos, Cambodja. Vanaf hier ga je geen weekendje naar de Ardennen. Maar ook op een weekje Phuket of Penang wordt neergekeken door de zichzelf respecterende expat. Borrel en speeltuinpraat gaat over dat ene exclusieve resort, op dat ene, afgelegen eiland, niet verpest door toerisme, vijf uur varen van de bewoonde wereld (of beter nog, alleen per helikopter bereikbaar) dat het beste is van heel Azië. Het mooiste strand, het lekkerste eten, de meest luxueuze villa en het sprankelendste zwembad. Niemand mag het kennen, staat het op tripadvisor dan is het passé. Singaporeans, locals en expats alike, willen enkel het beste.

Ook ik ben verpest. Verpest en verwend. Niet dat ik alleen het beste wil. Juist die luxe resorts ben ik beu. Of je nu in de Cariben bent of in Afrika, Thailand of Vietnam. Ze zijn allemaal hetzelfde. Even mooi en luxe als saai. En verschrikkelijk onduurzaam met hun zwembaden en ronkende airconditioning.

Daarnaast ben ik moe. Van vakanties waar te veel te zien is, in te mooie landen, kom ik moeier thuis dan ik wegging. Want op het strand zitten lukt mij niet als er prachtigs te verkennen is. Eigenlijk bleef ik dus liever thuis, straks met chinees nieuwjaar. Maar een week alleen, met drie kinderen wiens vriendjes wél weg zijn, trok ook niet. Dus we gaan toch, weer, weg. Op vakantie. We vliegen naar Phuket, rijden twee uur over land, varen anderhalf in een thaise longtailboat om ons huisje te betrekken op ons afgelegen eiland. Er is geen zwembad, geen airconditioning en geen warm water. Alleen elektriciteit ’s avonds tussen zes en tien. Er zijn geen winkels en geen bezienswaardigheden. Er is jungle. Er is zee. Er is strand. En hopelijk wat zon.

Met chinees nieuwjaar geregeld viel er een zorg van me af. Tot ik vanmorgen in mijn inbox een mail vond van Roel, die de 50% kortingsactie van de budget airliner doorstuurde.

‘Goedkope april vakantie?’ schreef hij erbij. En ‘tooeoeoe?’

13 opmerkingen:

 1. Oei. Ik vond dat weekendje center.parcs al zo ingrijpend laatst (-;

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat niet stil kunnen zitten als er veel moois te zien is herken ik helemaal - ik had dat in Rome :-). Succes met beslissen. En jezelf rust gunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thailand is geboekt, en als hij in April wegwil mag hij zelf gaan zitten googlen waarnaartoe. Ik ben er klaar mee. Maar ben zo reislustig dat ik natuurlijk me wel weer laat ompraten!

   Verwijderen
 3. Sowieso niets over zeggen in die speeltuin, waarheen je ook gaat. Straks zit iedereen er nog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou dan wel weer gezellig zijn voor de kinderen ;P En ze staan toch al op tripadvisor. Was trouwens vanmiddag in de speeltuin en ja hoor, raad maar wat het gesprek van de dag was, haha

   Verwijderen
 4. Gaan jullie maar lekker tripjes maken, maar laat dan wel hier je ervaringen weten. Ik lees graag je do's en don'ts. Dat koloniale hotel klinkt me nu al als muziek in de oren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heet the Lakehouse, in Cameron Highlands, was hee; erg mooi. En verslag van Thailand volgt uiteraard tzt!

   Verwijderen
 5. Zou best willen ruilen hoor (alleen drie kinderen lijkt me wel veel ;)) Ik snap wel je bezwaren, het lijkt me een heel gesleep en inderdaad, stilzitten is ook niks voor mij hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt fijn! En nog een heel geregel, vakantie zoeken en boeken. En dan hoef ik maar een midweekje hier ergens in eigen land te vinden... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor een echte back to basic vakantie moet je naar Pulau Kapas aan de oostkust van Maleisie. Heerlijk eten en verder alleen strand en een huisje op palen. Veel plezier!

  Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, dat klinkt goed, ga ik eens bekijken, we moeten nodig weer eens op vakantie, haha!

   Verwijderen