dinsdag 14 augustus 2012

Een stukje Holland in de tropen

Die nacht kan ik niet slapen. Mijn zenuwen maken mijn maag tot een nare, harde klont. Dat, of het eten van de hawker, dat ik natuurlijk nooit had moeten eten, vol knoflook, chili en gluten, maar o zo goddelijk dat het me het waard leek. De gedachten buitelen rond en rond door mijn hoofd, kronkelend, heen en weer tot ze alle rede en ratio kwijt zijn. De mogelijke nieuwe huizen die ik moet bekijken, de helper die warm aanbevolen kwam en die ik moet bellen, de kinderen die nog steeds niet gewend lijken aan het klimaat, het balkon waar ik in vlagen van angst, hoogtevrees en verstandverbijstering af wil springen. En de school. Vooral de school. Het lijkt wel of niet Tijm, maar ik morgen mijn eerste schooldag heb. Als ik om vijf uur mijn bed opgeef ligt hij nog in zoete rust. Wanneer ik me een paar uur later met grauwgrijze wallen, worstelend met een krijsende Jasmijn, in de taxi wurm stuitert Tijm opgewonden mee.

Aangekomen op school zijn we een van de eersten. Tijm’s bravoure krimpt en verlegen kijkt hij de klas rond. Maar de juf wijst op een stoel in de kring en dapper gaat hij zitten. Ik loop even naar de administratie, en als ik terug ben zie ik hem verlangend kijken naar twee wild spelende jongentjes. Hij wil zo graag nieuwe vriendjes in dit vreemde land. Maar de andere kinderen hebben samen in groep één gezeten. Ze kennen elkaar en de school al. Tijm is zo nieuw als je maar kan zijn, in dit land en op deze school. Voor hem is het de allereerste dag op de grote school. Groep één heeft hij nooit gedaan maar mag hij overslaan om bij zijn leeftijdsgenoten te komen.

Als ik na de informatiebijeenkomst voor nieuwe ouders weer langs zijn klas loop zie ik hem breed grijnzend rondspringen met een jongetje in een geel t-shirt. Even later loopt de hele klas in een rijtje door de gang, hand in hand, naast hun toegewezen maatje. Tijm huppelt voorbij met het jongetje in het gele t-shirt. In het voorbijgaan stelt hij hem voor. ‘Mama, dit is mijn nieuwe vriend. Hij heeft een Angry Birds t-shirt, kijk, net als ik.’

Later, in de assembly, worden de nieuwe leerlingen voorgesteld. De maatjes mogen mee naar voren. Elkaar afwisselend duwend, trekkend en omarmend staan Tijm en zijn maatje giebelend vooraan. Tijdens het schoollied laat ik mijn blik over de zingende kinderen gaan. Veel blonde kopjes, afgewisseld met zwarte, Aziatische haren. Tijm en Linde passen er naadloos tussen. Ze vallen niet meer op in hun kleurige Nederlandse kleren, zoals ze dat in Engeland deden. We zijn verder weg van Nederland dan ooit, maar opeens zitten we er middenin. Raar, fijn, vertrouwd, maar ook verontrustend. Ik duw mijn ergernissen over de Hollandsheid, die me opeens teveel wordt, weg en laat me meesleuren in de vrolijkheid. De sfeer, het erbij horen, het samen in de tropen gevoel van deze school, het doet me denken aan de scholen uit mijn eigen jeugd. En daar was helemaal niets mis mee.

Als ik Tijm die middag ophaal is hij moe en bezweet.
‘Was het leuk op school?’ vraag ik.
‘Ja,’ straalt hij.
‘Wat heb je allemaal gedaan?’
‘Weet ik niet. Alles.’
Ik knik. Hetzelfde antwoord als altijd.
‘Morgen weer?’
‘Ja,’ knikt hij vrolijk, ‘morgen wil ik weer.’
‘Mooi,’ aai ik over zijn hoofd, en grijp in mijn tas om de taxi terug te bellen.
We zijn allemaal toe aan een middagdutje. Ik nog het meest.

11 opmerkingen:

 1. Ik hoop dat je niet al teveel last hebt gehad vanher eten van die hawker (geen idee wat het is ....) en succes met alle spoken op je pad. Achteraf maar goed dat je je niet al teveel zorgen hebt gemaakt over de Engelse scholen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inge, een hawker is een kraampje waar je eten kunt kopen. Het is een foodcourt buiten, dus rijen van die kraampjes met daartussenin plastic stoelen en tafeltjes. Je eet er chinees, maleis, indiaas et cetera. Het kost bijna niets en de kwaliteit is verbluffend. Veel mensen in Singapore koken amper thuis, omdat de boodschappen erg duur zijn, het is goedkoper hier te eten. En niet te vergeten heel erg lekker! Er is er een niet te ver van ons huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat Tijm zich zo snel thuis voelde op zijn nieuwe 'Hollandse' school. Pfoe, wat moet het schakelen zijn: de landen uit je eigen jeugd, een stukje Nederland dat altijd in je blijft zitten, Engeland net achter gelaten en nu in een totaal nieuwe wereld. Mooi om te lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is echt een pak van mijn hart, alhoewel ik het wel verwacht had, zo zit hij in elkaar. En ik ben inderdaad echt een brij van landen vanbinnen. Zo heb ik het graag. Ik heb ook best wel getwijfeld over deze school (hij heet ook echt de HSL, de Hollandse School), of we niet beter voor een internationale konden kiezen. Maar de lokale en internationale scholen hier zijn van die leerfabrieken. Deze school heeft een veel leukere sfeer en het leek ons de beste keuze voor de kinderen. En als al die Nederlanders me toch niet liggen (ik mag ze graag, maar liefst met mate) dan moet ik maar elders vrienden zoeken. Singapore is een heerlijke smeltkroes van allerlei nationaliteiten. En het mooie is dat de voertaal Engels is. Tijm en Linde waren heel leuk aan het spelen vandaag in het zwembad, in het Engels. Ouderen spreken soms matig engels, of met een heel sterk accent, maar kinderen spreken het goed, want alle scholen hier geven primair in het Engels les. Nee, dat ik me hier snel thuis ga voelen daar twijfel ik niet aan!

   Verwijderen
 4. Volgens mij zitten moeders er meer mee dan kinderen. Sper dat hij zo snel geintegreerd is!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat fijn dat hij zich zo snel kan aanpassen en het naar zijn zin heeft op zijn nieuwe school. Dat zal een geruststelling zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben trots op je! En op Tijm!!! Xx uit een heerlijk Frankrijk van Marien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kom hier via Cisca. Leuk om dit allemaal te lezen, ik heb zelf ook 6,5 jaar in het buitenland gewoond. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb op Curaçao gewoond. Vandaaruit heel veel gereisd naar Midden en Zuid Amerika. Ook mijn eerste zoon (van 3) daar gekregen. Ik lees graag over mensen in het buitenland, het blijft mij trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad fijn dat hij zo snel zijn draai gevonden had (maar ja, wat wil je ook, als je iemand tegenkomt die ook een angry-birds-t-shirt heeft. Hopelijk gaat het nog steeds zo goed!

  BeantwoordenVerwijderen