donderdag 17 november 2011

Kleuterfeest

Engelse kinderfeestjes zijn een serieuze aangelegenheid. Het begint al met de gastenlijst. Iedereen nodigt vijftien vriendjes en vriendinnetjes uit, jouw kind is immers op vijftien feestjes geweest, en niet terugvragen is niet beleefd. Ook de juiste locatie is essentieel, de kleine engelse huizen zijn niet bestand tegen zoveel kleutergeweld. Een gymzaal, binnenspeeltuin of de peutergym heeft de voorkeur.
Bij binnenkomst worden kadootjes meteen onzichtbaar weggesluisd. Die worden achteraf, in privacy, uitgepakt, zodat ongemakkelijke onbeleefdheden worden vermeden. Vergeet dus nooit, zoals ik, de verjaardagskaart, want dan kan de moeder op het bedankkaartje niet vermelden hoe geweldig jouw kado ontvangen werd.
Dan wordt er gespeeld. Geen kinderfeest gaat voorbij zonder ‘Pass the parcel,’ waarbij pakjes onhandig worden rondgegeven, lagen papier worden gescheurd, tot de muziek de winnaar onthult. Er is, meestal, een springkussen, en tijd voor vrij spelen.
Helemaal aan het einde, moegespeeld, komt de tea op tafel. In Engeland wordt tea niet gedronken maar gegeten. De kinderverjaardag-tea bestaat uit witte en bruine driehoekjes, belegd met kaas, ham en marmite. Pindakaas wordt geschuwd, er zal er maar een allergisch zijn. Daarnaast staan bakjes met worteltjes, komkommer, chipjes, koekjes en worstjes. Kannen ranja vullen plastic bekertjes. Terwijl de kinderen zich volstoppen met chips en de zachte binnenkant van het brood kijken de moeders bescheiden toe. Soms, als je geluk hebt, krijg je een kopje thee. Wie een worteltje, dat de kinderen toch niet eten, meegraait kan rekenen op ontwijkende blikken. Als de tea verorberd is wordt het pronkstuk van het feest, de taart, plechtig binnengebracht. Na het Happy Birthday wordt hij behendig weer weggesluisd. Bij de deur deelt de jarige het allerbelangrijkste, de party bags, uit. Hierin, in een servetje gerold, een stuk van de verjaardagstaart, en heel veel snoep en plastic speeltjes die dagen door het huis zullen slingeren tot ze op een avond schielijk in de vuilnisbak verdwijnen.

Als buitenlander ging ik het even helemaal anders doen. Nou, ja, ik kon mijn zoon’s sociale status niet riskeren, dus nodigde braaf al zijn vriendjes uit. En de kadootjes onderschepten we toch maar bij de deur, eigenlijk wel zo makkelijk. Maar we hielden het feest thuis, in onze ruime, onengelse, open woon-eet-speelkamer-keuken, hopend op goed weer zodat het kleutergedruis door de achterdeur over kon lopen, de tuin in. Ik trok alle registers open. Na wat gevloek op de oven en plakkerige cakevormen werd een in blokken gesneden kant-en-klare cake met behulp van vijftien kleuters, vijf kleuren glazuur en heel veel snoep een prachtige trein. De moeders maakten hun eigen thee en aten zelfgebakken muffins. In de zich speciaal vertonende zon werd zakgelopen. Tijdens het bakken van door de kleuters zelfbelegde pizza’s werd er gejoeld en gegild bij de poppenkast waarin Sinterklaas voor Kerstman speelde. Aan de deur keek niemand bedremmeld toen ze geen zakje maar een boek in de handen gedrukt kregen. Met in een servetje gerold hun eigengemaakte wagonnetje, want die waren we vergeten op te eten. We zongen Happy Birthday en Lang zal ze leven en het was het beste feest aan elke kant van het kanaal. Volgens Tijm.

De Engelse moeders complimenteerden uitputtend. De Hollandse moeder plofte moe maar voldaan neer op de bank en fantaseerde over binnenspeeltuinen met kant en klaar vermaak en witte driehoekjes die ze niet zelf hoefde te bakken.

20 opmerkingen:

 1. Poor, poor you ;)

  Ik schreef net vanmorgen over hoe leuk ik kinderfeestjes wel niet vind, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stiekem vind ik het juist wel heel leuk om te doen. Die van de kinderen dan, mijn eigen hoef ik niet zo nodig te vieren. Ondanks alle stress weet ik nu al dat ik het volgend jaar weer ga doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hm, ik zie wel wat overeenkomsten met 'de standaard' hier in Spanje. Ondanks wat vage ideeen ben ik er echter (nog?) niet toegekomen het zelf te doen en dus af te wijken.
  Super dat jij dat al wel deed en het bovendien zo geslaagd was! Moet toch eigenlijk voor die kinderen welkom zijn; afwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En papa en mama hebben nu een weekje vakantie met zijn tweetjes verdiend, of valt het mee? Klinkt wel als een superfeest...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het allebei wel wat hebben. Maar zal me toch eerder op de 2e manier storten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik merk bij de andere moeders veel bewondering juist voor het net wat anders doen, ze gaan erdoor zelf ook nadenken over hun eigen feestje. Een aantal zeiden al meteen dat ze ook de partybag gingen vervangen door wat anders, ze hadden er allemaal een hekel aan maar durfden niet af te wijken. En zelf vond ik het weer heel leuk wat 'engelse' aspecten erin te doen, wat een leuke mix gaf, 'best of both worlds'. Dat is ook het leuke aan het wonen in een andere cultuur, de leuke dingen nemen we over, de mindere kunnen we gewoon laten als gekke buitenlanders zonder erop aangekeken te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha. ik zie je zitten! Helemaal uitgeput! Maar je had ook super je best gedaan en mèt resultaat! Leuk joh!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk om te lezen hoe het aan de andere kant van het kanaal eraan toe gaat. Blijven de mama's dan dus echt bij het feestje? En hoe gaat dat dan als je nog een ander kindje thuis hebt?

  Stoer trouwens, dat je je eigen plan trok!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mrs T, op deze leeftijd wel, als ze iets ouder worden niet meer. Wel zo rustig, hoef je de moeders in ieder geval niet meer te vermaken!
  Wat ik me afvroeg, hoe gaat het er eigenlijk tegenwoordig in Nederland aan toe? Ik ben al decennia niet meer op een kinderfeestje geweest...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En broertjes en zusjes komen soms mee, met name als je de ouders goed kent (ik had dus uiteindelijk 20! kindjes rondlopen/ kruipen) Of ze blijven bij papa, die zich op een of andere manier nooit voor dit soort klusjes laat strikken op zijn vrije zaterdag, het zijn altijd de moeders...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het ziet er echt gezellig uit.
  Wij vieren zlef als ouders onze verjaardag niet maar als de kinderen jarig zijn komen onze vrienden met hun kinderen. Dat is ook altijd heel gezellig, een huis vol, met veel grote mensen en veel kleine kinderen.
  De kinderen gaan met 4 jaar naar de kleuterschool en daar krijgen ze vriendjes en vriendinnetjes en als ze 5 worden vieren wij echt een kinderfeestje en dan mogen ze er maximaal 6 uitnodigen. We blijven thuis of we gaan op pad, ligt een beetje aan het groepje wat over de vloer komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. In Belgenland, hoe ouder mijn kinderen werden, was het meer een uitstap die ze maakten. Ook enkel onder hun. Ik mocht hun dan afzetten aan de cinema of de schaatsbaan en daarna terug ophalen. Zij hadden meestal daar gegeten en gedronken. Meestal ook een verjaardagskaart met geld in. Tja, zo gaat dat bij tieners.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zat nog even terug te denken, mijn moeder was altijd heel creatief met feestjes, ik heb het niet van een vreemde... Veel kinderen, en dan deden we ren je rot, of levend ganzenbord in de tuin. Altijd mooi weer in de tropen... dus dat is wel makkelijk. Ze maakte dan met van dat krijt van sportvelden een ganzenbord op het gras, een grote doos werd een dobbelsteen, werkelijk prachtig. En speurtochten door het kamp. Ook maakte ze eens een triviant voor kinderen met persoonlijke vragen.
  Ik moet hier trouwens ook nog even vermelden dat ik professionele hulp had: tante Frederiek, die kleuterjuf is. Opi, die op de baby paste. En Omi, die thee zette en heel veel opgeruimd heeft. Mijn dank ik groot!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je vraagt hoe kinderfeestjes aan deze kant van het kanaal gaan. Ik heb zelf geen kinderen in de feestjes-leeftijd (zoals anoniem al schrijft, is dat v.a. de 5e verjaardag) maar ik zie bij ons in de buurt dat we weer terug gaan naar de ouderwetse kinderfeestjes: speurtochten, koekhappen, taartjes versieren. Soms met een thema, soms ook gewoon lekker spelen. Tot een aantal jaar geleden was het duur, duurder, duurst: Naar de film, naar de indoor-speeltuin, naar het zwembad. Maar daar komen ouders en kinderen (!) van terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Petje af voor jou om een eigen plan te volgen. Ik zelf koos ervoor om het thuis te houden, net als jij. Gewoon met oud-Hollandse spelletjes en taart versieren. Buiten spelen is nog steeds favoriet bij de basisschool kinderen.

  Toch zegt mijn dochter nu: iedereen gaat ergens heen: zeepketting maken, speciale armband in elkaar frutselen, zwemmen.

  Dat is gewoon te duur voor mij. Jouw verhaal is voor mij ee bevstiging om gewoon mijn eigen plan te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. O mijn hemel, 15 kleuters en dan ook nog hun moeders? Ik moet er niet aan denken :-D! Voor Bloem nog geen feestjes, dat komt over 2, 3 jaar pas. Voor Bonkje hebben we inmiddels 4 verjaardagsfeestjes georganiseerd. De eerste thuis, met 'ouderwetse' spelletjes en tussendoor t-shirtjes inkleuren waar ik van tevoren een tekening van sneeuwwitje op had overgetrokken. Alles hingen we op aan het thema 'prinses'. Het jaar daarop hebben we een speurtocht in de buurt uitgezet waarbij ik het verhaal van de speurtocht op internet had gekocht. Vorig jaar zijn we naar de film geweest - het leuke was dat het voor veel kinderen een enorme belevenis was dat we daar met de bus en de trein naar toe gingen. Dit jaar wilde Bonkje graag thuisblijven en spelletjes doen - dus dat hebben we gedaan. Mocht je het leuk vinden dan kan ik je onze draaiboeken mailen, maar als ik het zo lees kunnen wij beter bij jou in de leer gaan :-D.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. diep respect, zoveel kinderen! wij zijn in volle voorbereiding voor het tweede partijtje van onze 6 jarige. de hoofdregeli is zoveel kinderen als jaren, met zijzelf en zus erbij zijn dat er dus 8.
  een tover feest, met heksenmutsen, zelf te brouwen toverdrank, maar ook de bekende spelletjes als koekhappen en spijkerpoepen. . dat we niet weg gaan is behoorlijk afwijkend. het laatste feestje in de klas ging naar de efteling, bizar wat mij betreft. vaak zijn het op een of andere manier niet de rijkste ouders die voor zulke over de top feestjes kiezen

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ha Ha zo leuke om hoe het in engeland nu gingen... I know it's gone mad in the UK, but I found it funny that Pass the Parcel is still played, triangle sandwiches (posh you see) are STILL eaten and no peanut butter because of allergies/law suits.... so funny.I know you commented on one of my blogs earlier, we should keep in touch, as it's funny to see the other sides view whilst living in each others country... Excuses voor schrijven in het engles, maar mijn schriftelijke nederlands is shite...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Haaaa, wat leuk om te lezen!!! En mijn hemel, wat een gedoe, 15 kinderen en dan ook nog de moeders erbij??Arrghh!!!Maar wat leuk dat jij het op jouw manier hebt gedaan, en heel stoer ook. Ik had twee weken geleden het feestje van 6-jarige zoon, met 'maar' 7 kindjes en spelletjes en taart enzo, het was heel leuk, maar ik was geslooopt.

  BeantwoordenVerwijderen