dinsdag 23 augustus 2011

Huilen, spugen, lachen

Ze kijkt me aan, met grote wijde ogen en een licht vertwijfelde blik. Minstens zo vertwijfeld kijk ik terug. Wat wil je nou?

Haar lip trilt, haar ogen knijpen samen, bijna barst ze uit. Haar armpjes strekken en reiken. Ik pak haar op, knuffel haar tegen me aan en smoor de huil in de kiem. Ik draai haar naar me toe en lach naar haar. Op haar gezicht komt de zon door, er verschijnt een brede grijns. Dan spuit er een straal uit haar mond, in een mooie boog en de kots druipt langs mijn mouw. De vlekken, worteloranje, passen bij die op mijn broek en schoenen. Ik leg haar neer om haar te verschonen en blaas bellen op haar blote buik. Luidkeels schatert ze het uit.

Het is mijn derde baby maar Jasmijn blijft me een raadsel. Ik voel me onzeker, onervaren. En bovenal gefrustreerd. Waarom spuugt ze de ene dag aan een stuk door, de andere dag niet? Waarom houdt ze ons al nachten lang uit onze slaap? De onbedaarlijke huilbuien wisselen zich soepel af met vrolijke ontdekkingtochten door de kamer. Jasje lacht, Jasje huilt. Net als ik denk haar te doorgronden doet ze iets wat mijn nieuwe theorie weer volledig ontkracht. Is het de verkoudheid, de eeuwige snotneus? Het scherpe richeltje tand dat sinds een week door haar onderkaak prikt? Heeft ze buikpijn? Of is er gewoon helemaal niets aan de hand?

De melk uit de fles bevalt Jasmijn niet, zoveel is duidelijk. Ze bleef hem uitspugen en uit wanhoop legde ik haar opnieuw aan de borst. Verzaligd dronk ze me in een dag weer vol melk. Ik probeerde het opnieuw, een paar weken later, rustiger aan, met andere, lichter verteerbare voeding. Het ging een tijdje goed. Nu spuugt ze weer en huilt ons uit onze slaap.

Haar huil werkt op mijn zenuwen en haar kots raakt me trefzeker op mijn zwakke plek: mijn schuldgevoel. Waarom snap ik haar niet, zie ik niet wat ze nodig heeft? Een zeurderige stem zanikt door mijn hoofd, roept dat ik het best weet, dat het mijn melk is die ze nodig heeft, dat ik een egoïst ben, een zelfzuchtige reumamoeder die zonodig pillen wil. Broodnodige pijnstillende pillen, roept een andere stem, vaak de kalme van Roel, soms mijn eigen, onvaste. Uit de discussie die volgt komt nooit een conclusie. Behalve die ene, dat ik baby’s niet snap.

Ze ligt op de grond. Gefrustreerd wiebelt ze op haar handen heen en weer. Ze reikt naar een rammelaar, net buiten bereik. Ze wappert met haar handen en gilt, schopt met haar voeten en knieën maar het kruipen lukt niet. Nog niet. Ze schudt haar bovenlijf. Ze draait, schuift en rolt. Opeens heeft ze de rammelaar te pakken. Tevreden stopt ze hem in haar mond. Jasmijn geeft niet op. Ze werkt door haar frustratie heen, linksom, rechtsom, hoe dan ook. Ze komt er wel. Ik sta naast haar en kijk naar haar neer. Dan trekt ze de rammelaar uit haar mond en trots kijkt ze me aan. Wij komen er wel. De vraag is hoe.

20 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Mag ik even meedenken? Heb je geprobeerd om de flesvoeding dikker te maken met nutriton? Moet je eens proberen joh! Dan ook het gat van de speen ietsje groter nemen.
  Heel veel kindjes kunnen niet tegen die vreselijk dunne melk. Vooral niet als het dan ook nog eens uit een fles komt.
  Welke voeding gebruik je, als je de fles geeft. Want er is ook comfort; ook wat dikker en tegen krampjes en spugen. Wie weet?
  Merk je dat ze stijf is als ze zo huilt? Rekt ze achterover? Trapt ze met haar beentjes?

  Ik wil best met je meedenken, ik ken nl heel goed jouw gevoel!!!

  Sterkte!
  En je mailt maar hoor!

  Groetjes,
  Christien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jazeker, meedenken graag!

  Ze heeft nu Comfort voeding. Ik ben begonnen met 'hungry baby' (die had ik toevallig in huis) en ben na een paar dagen spugen overgegaan op normale 'follow on' (van Hipp Organic, vanaf 6 maanden, ze is nu ruim 7 maanden)
  Toen dat niet hielp ben ik gestopt en heeft ze een paar weken weer alleen borstvoeding gehad. Nu dus die Comfort en het ging best goed, tot ik een keertje weer 'follow up' gaf en het meteen mis was. Nu is ze ook al de hele dag aan het spugen en huilen op de Comfort. En ze is al een paar nachten elk uur wakker. Maar het irritante is dat dat dus ook van tandjes zou kunnen komen. En sommige dagen gaat het weer prima.

  Ik dacht eerst dat het vooral wennen was, maar ik ben de tweede keer heel rustig overgegaan en het wordt erger als ze meer flesvoeding krijgt. Nu ongeveer een week helemaal gestopt met borst. Ik denk dat te snel drinken niet aan de orde is, ze drinkt al een stuk langzamer volgens mij dan aan de borst, het duurt in ieder geval twee keer zo lang. Wat een geklooi, ik heb het er helemaal mee gehad!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En o ja, ze doet inderdaad dat rekken en strekken en stijve plank zijn als ze huilt. Ze lijkt liever op de grond te liggen in zo'n stemming dan op schoot....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hier nog een meedenkende moeder...check ook even hoeveel flesvoeding ze nodig heeft. misschien krijgt ze teveel en wil ze gewoon niet meer en gaat ze daarom huilen, wegtrekken en -strekken en spugen. voor de rest houd ik nogal van een beetje schema's. niet té, maar wel als houvast. rond 7 uur papfles (of bordje pap),s'morgens rond 9 uur even slapen, 11 uur fruit, rond 12 boterham en fles, dan naar bed, rond 15.00 uur water en iets 'verantwoords', tegen 17.00 uur warm eten rond 19.00 uur fles. zoiets dus. door te weinig slaap overdag (en daardoor dus teveel indrukken) kunnen ze 's nachts ook juist slechter gaan slapen. en nee, doorkomende tandjes zijn natuurlijk ook niet bevordelijk..
  good luck hannie! xxmarien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik geef 4 flessen van 180 ml, dat is niet veel toch? ze drinkt ze vlot weg ook, het huilen is niet direct tijdens of na het drinken.
  en dan 3 maaltijden, een beetje zoals jij, je hebt het gezien... en ja, slaap overdag is wat chaotisch, maar dat is het altijd geweest.
  alles goed met AF? we missen haar! zo relaxed...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helaas, ik weet het niet, ken het niet zo. Maar heel veel sterkte ermee! Want wat huilende baby's met je doen, dat weet ik wel..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het doet mij alles denken aan een koemelkallergie. Maar misschien is Comfort melk al zonder koemelk? Ik ken het niet.

  Succes! Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Marieke, comfort bevat nog wel koemelk, maar minder lactose.

  Het gaat vandaag weer beter, het widdelt zo per dag.

  Het lijkt inderdaad op reflux. Maar is het niet raar dat ze dat nu opeens heeft dan, en niet al toen ze kleiner was? Tijm had dat ook, kostte alles vanaf dag een onder...

  Ik ga volgende week even naar de huisarts...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn derde kindje heeft last gehad van reflux. Toen ze 7 maanden was zijn ze er achter gekomen en heeft ze tot haar tweede jaar medicijnen gekregen. Ik wist dat ze ergens last van had en droeg haar altijd in een draagzak. Ze spuugde vaak maar niet altijd en soms liep ze rood/blauw aan was ik bang dat ze stikte (verborgen reflux). Ook was ze altijd (echt vanaf haar geboorte) verkouden.

  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Advies: ga samen met je eigen huisarts en de plaatselijke apotheker eens in overleg. Er zijn diverse pijnstillers (ook ontstekingsremmende middelen)die zeker wel gecombineerd kunnen worden met het geven van borstvoeding. Uiteraard moet het e.e.a. afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie en eventueel ander medicijngebruik.

  Linda (moeder en huisarts)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Linda, dank voor het advies. Ik heb echter al uitgebreid overleg gehad met zowel de huisarts en reumatoloog bij de vorige baby. Helaas zijn de medicijnen die ik niet mag niet sterk genoeg meer. Ik ga volgende week weer naar de arts voor overleg. Hopelijk kunnen we iets bedenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Och, arm huilend kindje en arme jij..... Heel veel sterkte! Erg leuk je reactie op mijn blog, bedankt!
  Groetjes, Sacha (maarnietvangrijs)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. oeioei, dat is niet fijn, voor geen van de betrokken partijen....
  Bij reflux heeft de kinderosteopaat (GEEN CHIROPRACTOR!!!!!) zeer goed geholpen. Voor mijn 2 zonen heeft dat wonderen verricht ( na een keer of 3-4). Net als bij een 5-tal van mijn collega's.
  En ik dacht ook meteen aan allergie voor iets...dat spugen en krampjes lijkt er wel op hé..
  Wij geven collikind van VSM tegen de krampjes (er zijn ook diverse andere middeltjes op de markt)
  Sterkte
  MV

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wellicht allang mosterd na de maatlijd, maar ik lees dit bericht nu opas. zie dat je hipp organic gebruikt. wij hebben de afgelopen zes maanden door europa getrokken en kochten wat er beschikbaar was aan opvolgmelk. van hipp organic moest onze dochter echt helemaal niets hebben. vond het zelf ook anders smaken en ruiken dan ik gewned was. wellicht een ander merk proberen?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Sol, inmiddels is er weer het een en ander gebeurd. Ze is nu zuivelvrij en dat gaat heel goed. Vanmiddag gaan we weer naar de huisarts en hopelijk wil ze meer voeding voorschrijven (met gehydroliseerd melkeiwit) hier is die namelijk alleen op recept verkrijgbaar. Het lijkt er dus op dat dat het probleem was, nu nog hopen dat ze er overheen groeit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. mooi zo!

  keek net even op je 'over mij'.. wij zaten volgens mij bij elkaar op school in haarlem, in de klas misschien zelfs uiteindelijk? grappig! op mijn site staan ook foto's, mocht je willen kijken of het klopt.
  groet, solweij

  BeantwoordenVerwijderen
 17. He Solweij, inderdaad, je hebt gelijk, we zaten bij elkaar op school. Niet in de klas dacht ik, zat je niet een klas lager en was je vriendinnen met een klasgenootje van mij, Laura?
  En wat zag ik een mooie jurk daar, is dat je dochter? Die tafelkleedjurk, suoer!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ha, jij bent snel! klopt, de link was laura. en ik was denk ik in de war met olga.
  dat is inderdaad mijn oudste. pieter (ook van school) en ik hebben er ook drie, maar wij doen alleen in meisjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Grappig. Hebben jullie ook nog veel contact met mensen van school dan? Ik niet echt. En meisjes zijn ook wel heerlijk natuurlijk....

  BeantwoordenVerwijderen