donderdag 5 januari 2012

De Keuze

Bij het aankleden trekt Tijm zijn groene trui uit de kast. ‘Kijk mama, voor mijn nieuwe school!’ Ik knik, de trui lijkt precies op het uniform van de lagere school die we gisteren bekeken hebben. Tijm is er klaar voor.

Nu er gekozen moet worden begint het ondoorgrondelijke engelse schoolsysteem zich heel langzaam te ontrafelen. Niet dat er veel te kiezen valt. Er is het privé onderwijs, de public schools. Als je vierjarige het toelatingsexamen haalt tenminste. Maar met een prijskaartje van elfduizend pond per jaar, per kind, is die keuze niet voor iedereen weggelegd. Er zijn er genoeg die deze optie kiezen, er kleiner voor gaan wonen, vakanties voor laten. Je kans op een goede universiteit en dus baan wordt er ook in de eenentwintigste eeuw nog door vergroot. Een vriendin verzuchtte, na een rondleiding, diep onder de indruk, hoe alle kleuters in doodse stilte in hun klas zaten en leerden schrijven. Mijn perplexe ‘Nee, niet waar,’ werd niet begrepen. ‘Ja, goed hè,’ antwoordde ze. Academisch gezien scoren deze scholen uitmuntend. Toch lijkt hun rigide omgeving, zonder meisjes, me niet de beste voor mijn levendige zoon.

Openbare scholen variëren van uitstekend, goed en voldoende tot matig en zeer slecht. Een overheidsinstantie oordeelt. Alhoewel ook hier het leren begint met vier, verlaat een schrikbarend hoog percentage kinderen de lagere school zonder te kunnen schrijven. Gefrituurd eten staat op het lunchmenu. Toewijzing geschiedt op basis van afstand, in meters, tot aan de school. Je beslist dus op het moment dat je het koopcontract tekent van je huis. Iets wat wij, als buitenlanders, natuurlijk niet beseften. Gelukkig staat ons chique forensendorp bekend om zijn goede scholen. Maar, wegens een recente babyboom barsten de scholen uit hun voegen. Er heerst stress onder de moeders. Wie buiten de boot valt wordt doorverwezen naar een slecht bekend staande school aan de rand van het dorp.

De schoolkeuze is een Zeer Belangrijke Kwestie. Tussen de moeders wordt over weinig anders gepraat. Alle scholen worden bezocht, rapporten bestudeerd, kansen gewogen. Welke zet je op de eerste plek van je voorkeurslijstje? Welke op plaats twee en drie? Niet begrijpend kijk ik toe. Waarom houden ze zo sterk vast aan de illusie van de keuze, willen ze perse het gevoel het beste te zoeken voor hun kind? Ik heb me allang neergelegd bij het feit dat wij, wat ik ook invul, de school in onze wijk krijgen toegewezen. Een school die jarenlang slecht bekend stond, maar die zich onder een nieuw hoofd heeft weten op te werken tot een ‘goed’. Landelijk gezien een prima score, maar in ons dorp van snobs wat magertjes naast de ‘uitstekend’ van de andere scholen. Behalve die ene, de nachtmerrie van de moeders, die slechts ‘voldoende’ scoort.

Nee, onze school is prima. Maar het blijft een engelse school, waar kleuters van vier stil zittend moeten leren schrijven. De school wordt immers op academische waarden afgerekend door de staat. Hij ligt op loopafstand, naast de peuterschool, en heeft een prettige sfeer. En, Tijm kan erheen met zijn vriendje uit de straat, al heeft diens moeder de school op nummer drie gezet. We zijn niet ontevreden.

Maar dan, opeens, is er een keuze. Een alternatief. Een nieuwe school. En niet zomaar een, een Montessori school. Niks geen brits gedril, in de rij lopen, ja meneer en amen. We bezoeken de informatie avonden van de inspirerende oprichters. We vallen ervoor. En nu moeten we kiezen. Maar hoe beoordeel je iets wat niet bestaat? Op praktische gronden? Naar de nieuwe school is niet te lopen, zelfs niet te fietsen over onze heuvels zonder fietspaden. Hij is niet naast de peuterschool. Er is überhaupt geen gebouw, in september zullen ze starten in een bouwkeet. Er is om te beginnen enkel een onderbouw. Daartegenover staat de Montessori filosofie, die mij aanspreekt, zeker vergeleken met het statige, ouderwetse, engelse onderwijs.

De keuze is zo weinig tastbaar. ‘Welke school dan,’ vraagt Tijm, als ik zeg dat we nog niet weten of hij naar de school met de groene truien zal gaan. Ik kan het hem niet goed uitleggen. Ik kan de sfeer niet proeven, de geuren van het eten niet ruiken. De kinderen niet zien, die hopelijk met veel lawaai door de kleuterklas zullen rennen, of beter nog, door de tuin vol groen.

Nu heb ik eindelijk de keuze. Kan ik niet kiezen.

23 opmerkingen:

  1. Ik ben niet erg van de Montessori. Het Engelse onderwijs ken ik niet. Ergo: je hebt geen fluit aan mij ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan je ook niet helpen... ga je op hart af, volgens mij komt 't dan helemaal goed! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lastig! Over Montessori zijn meningen verdeeld, van heel enthousiast tot anti. In Nederland maakt het niet zo heel veel meer uit en gaan scholen steeds meer op elkaar lijken, is mijn indruk. Een vriendin van mij zat in hetzelfde schuitje en koos voor een Montessorischool die nog in oprichting was, dus zonder sfeer geproefd te hebben. Ze vond het ontzettend spannend, kiezen voor iets dat er nog niet was, en maakte zich dan ook veel zorgen van tevoren.. Onterecht, zo bleek, ze is nu helemaal blij dat ze het toch gedaan heeft want het is de leukste school die zij zich kon indenken geworden. Maar goed, het blijft een keuze waarbij ook zaken als afstand meetellen (kan ie wel met schoolvriendjes spelen straks?) etc etc..
    Wist je trouwens dat Gromi ook voor de Montessori kleuterschool koos, er is zo'n mooie foto van onze vaders samen op die kleuterschool.. Ik vind zelf de Montessori vooral voor kleuters geweldig, omdat ze ook meer rekening houden met de bewegingsdrang van die kleintjes. Daarna is het erg afhankelijk van hoe het uitgevoerd en gecontroleerd wordt. Je zou ook nog na de kleutertijd kunnen overstappen... Jullie buurtschool klinkt zoals jij het omschrijft toch iets minder aantrekkelijk, dus misschien heb je onbewust al gekozen... Tja, heel veel succes met de keuze! Uiteindelijk worden ze overal wel groot :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind eerlijk gezegd dat er weinig mis is met discipline. En praktische zaken zijn toch ook erg belangrijk, dus ik zou het wel weten in jullie geval. Maar ja, daar heb je niet veel aan natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Montessori is prrrrrrrachtig. Behalve als je kind ADHD heeft of dyslectisch is. Ik zou het wel weten.
    Tina Bruinsma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tja die eerste alinea zou het bij mij doen. T trekt zijn groene trui uit de kast. Kijk mama voor mijn nieuwe school.

    Appeltje eitje t heeft gekozen ;)

    Ik weet het ik ben simpel. ;)

    Liefs
    Harma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lastig! Wij hebben heel bewust voor een vrijere school gekozen, met een fijne sfeer, en de leerling voorop. Hier in NL moet je inderdaad verder kijken dan alleen het type onderwijs, want de ene Montessori is de ander niet. En ook bij ons op school geldt: mooie filosofie, maar het staat of valt bij de kennis en kunde van de juf.

    Een positief iets is de stelling dat de school slechts voor 20% invloed hebben op de ontwikkeling van het kind, de omgeving thuis 80%.. Komt wel goed dus.

    Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik werk in het onderwijs en heb al veel scholen van binnen gezien. Ben op de Pabo eens op excursie naar Engeland geweest en daar een aantal scholen bezocht. O.a ook camebridge. Het was dat ik nog geen kinderen had, maar Oh, wat een medelijden had ik met die kleintjes. Wat hebben zij het zwaar in vergelijking tot Nederlandse kinderen. Thuis ben ik met een vriendin gaan onderzoeken of Engelsen in het algemeen dan ook slimmer zijn, door het strenge schoolsysteem, maar ook de veelheid van informatie en de vroege start met schoolse vaardigheden. En dan blijkt niet zo. Ook in Belgie (ook geweest) is het schoolsysteem veel strengen en zijn docenten hoger opgeleid. Ook dat blijkt geen verschil te maken met NL.

    Nu ik dat weet heb ik vooral naar een school gezocht die een goed mens maakt van mijn kinderen, die ze stimuleert zichzelf te worden. Als ze slim zijn, komt dat er immers alleen maar uit als ze lekker in hun vel zitten. Op alle fronten.
    Ik heb overigens voor een school gekozen die niet heel dichtbij zit. Soms heb ik daar (nu al) spijt van, maar ik weet zeker dat slecht onderwijs mij meer dwars gaat zitten!

    Sorry voor het lange verhaal. Succes met je keuze!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank jullie voor de reacties, erg nuttig.

    Twistmom, klopt dat het weinig schijnt uit te maken. Mijn schoonzusje werkt ook als kleuterjuf en zij vertelde me dat ook al beginnen de kinderen hier 2 jaar eerder met lezen en schrijven, de Nederlandse kinderen halen dat razendsnel in...

    Mamalien, klopt, en het gaat mij voor een groot deel om de sfeer, en juist die kan ik moeilijk peilen. Het wordt overigens geen strikte montessorischool, maar een erop geïnspireerd.

    Harma, was ik maar lekker simpel... En Tijm heeft die andere natuurlijk niet kunnen zien, dus hij kan moeilijk kiezen.
    Hoe is 't met Toon op school? Of gaat hij nog niet?

    Tine, waarom niet met ADHD? Ik zou zeggen juist, kunnen ze uitrazen. Of kunnen ze zich dan niet genoeg concentreren om hun werk te doen?

    MRs T, niets mis met discipline, het gaat me meer met de manier waarop die wordt aangeleerd. Leren door spelen bij kleuters lijkt me gewoon beter. En dat kinderen dat uit zichzelf doen, niet omdat het 'moet'.

    Jenneke, ja, leuk, Pol is ook erg pro montessori! Die foto ken ik niet? Onze buurtschool is ook nog een gespecialiseerd in moeilijk lerende kinderen, en dat is nou niet direct iets dat in de familie zit. Roel heft zijn halve lagere schooltijd achter een schaakbord gezeten omdat hij de stof al af had... Het gemiddelde niveau van de school is vrij laag omdat de wijk achter ons een 'council estate' is geweest, sociale woningbouw. Op zich leuk voor de diversiteit, maar misschien vervelend als je steeds de slimste bent? Overigens weet ik niet hoe lang we hier nog wonen, waarschijnlijk gaat het juist om de kleuterjaren. Enerzijds denk ik dan, waarom moeilijk doen, anderszijds is dan juist Montessori leuk. Linde gaat trouwens nu naar een Montessori peuterschool, heel leuk, maar ze gaat volgend jaar naar de openbare want deze is prive en erg duur. Gaat Tabo al naar school? Raar dat ze even oud zijn maar Tijm pas in september gaat.

    Annet, mee eens, maar mijn hart komt er niet zo uit. Roel wel, hij heeft al gekozen (montessori) maar ik twijfel nog..

    Poehee, de langste reactie ooit!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Met toon gaat het uitstekend. Wij hebben ook naar de montessori school gekeken maar hij heeft echt meer structuur nodig. Een iets stro tere hand zeg maar en het blijkt ook dat hij daarbij opbloeit.

    Tja lieverd keuzes zijn lastig. Hou wel in ogenschouw dat wij dutchies niet echt je kunnen helpen. Jij woont daar nu en zal die levensstijl moeten accepteren. (niet dat je dat niet doet. ) maar tijm is daar geboren heeft daar de kleuterschool gedaan en is wat dat betreft meer Engels. Hij zal waarschijnlijk dat strikte niet zo zien/ervaren als wij. Voor hem is dat normaal.

    Het starten van een nieuwe school zal ik eerder als iets positiefs dan iets negatiefs zien eigenlijk. Iedereen wil er dan wat van maken.

    Liefs en sterkte met de keuze

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Fijn dat Toon het goed doet! En ja, die strenge hang zou voor Tijm mogelijk ook goed zijn. Maar Montesorri is juist ook wel heel gestructureerd, op z'n eigen manier.
    En ik wilde juist een nuchtere Hollandse input. Mijn Engelse vriendinnen kunnen al helemaal niet helpen, die zijn al bijna beledigd als ik het Engelse systeem bekritiseer. Ik ken niet echt iemand die ook voor deze nieuwe school gaat, ze vinden het allemaal eng.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Karien, heel leuk/interessant om alles te lezen. Als je wat meer wil weten over Engelse scholen van een half Dutchie half Englishie perspectief then give me a call! Er zijn natuurlijk voordelen en nadelen van vroeg beginnen. Ben was een van de jongste in zijn jaar en het was/is soms moeilijk omdat hij snel moe wordt- 3 boeken per week lezen, zwemmen en voetball ;-)All that said he loves the school and tons of extra-curricular stuff. Ik zou persoonlijk niet voor Montessori kiezen omdat als ze ouder worden heb ik gezien dat ze heel veel problemen hebben met GCSEs en A-Levels...but anyway I digress. Good luck sweetie!!! Emma xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tabo gaat dinsdag aanstaande voor het eerst naar school, spannend...! Waarom zo laat in Engeland? Is dat omdat ze daar niet direct na hun verjaardag gaan? Tabo kan echt niet wachten en is helemaal klaar met die kleintjes op de creche.

    Wij hadden 'm ingeschreven voor zowel een Montessori- als een Daltonschool, dat waren volgens ons de leukste scholen in onze buurt, los van welk pedagogisch gedachtengoed ze aanhangen, want dat lijkt hier in Amsterdam-Oost best wel op elkaar. Het werd tegen verwachting in de Dalton, hij is uitgeloot voor de Montessori die wat dichterbij is. We hadden Tabo al min of meer voorbereid op de Montessori, hij was al mee geweest, maar dat werd ineens allemaal anders. Ondanks dat zijn vriendjes allemaal naar de Montessori gaan, accepteert ie het toch prima. Hij past zich gemakkelijker aan dat idee aan dan ik dacht.

    Ikzelf heb me bij de keuze laten leiden door of ik me goed voor kon stellen dat Tabo er blij rond zou lopen en zich op zijn gemak zou voelen. Ervan uitgaande dat een kind dat lekker in zijn vel zit, het beste uit zichzelf kan halen, zoals iemand anders hierboven al schreef. Verder kun je natuurlijk altijd beslissen om van school te veranderen als het echt tegenvalt..

    Succes met De Keuze!!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Niets is moeilijker dan het kiezen van een passende school. Dat hadden we hier ook. Alle scholen bezocht en uiteindelijk wordt het straks de school die we eigenlijk niet gingen doen, omdat die iets verder weg zit. Zo zie je maar weer.....

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het voordeel van Montessori is dat het een internationaal systeem is. Vrienden van mij zijn net naar Hong Kong verhuisd en hebben hun kind daar naar de montessori gestuurd, zij hadden voorrang met plaatsing omdat hun kind van een montessori school kwam.

    Je hoeft natuurlijk je kind niet tot zijn 18de naar een montessori school te laten gaan, in NL zijn er maar weinig montessori middelbare scholen en gaan de meeste kinderen naar een gewone middelbare school.

    En verder valt of staat de kwaliteit van de school met de kwaliteit van de leraren en de onderlinge sfeer op school, wat mij betreft.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben zo blij dat ze hier pas naar school gaan als ze zes zijn! Ik kan de keuze dus nog jaren uitstellen.

    Weet je, je kunt altijd nog veranderen. En gezien jullie toekomstplannen gaat dat waarschijnlijk toch gebeuren. Dus ik zou zeggen, ga met je gevoel en kijk hoe het gaat.
    (Ik heb overigens twee vriendinnen die binnen een half jaar hun kindjes van een NL montessori school naar een andere basisschool hebben overgeplaatst. Als je kind zich niet fijn voelt op een school of het past niet, weet je dat volgens mij al heel snel.)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Onze kinderen van 4 en 5 gaan naar een Montessori-school en daar zijn wij (en zij!) erg blij mee. Het is iets verder dan de buurtschool die bekend staat als 'uitstekend', maar wij vinden dat er meer telt in het leven dat taal en rekenen. Vooral de oudste vindt het heerlijk dat hij in zijn eigen, behoorlijk snelle, tempo mag werken.
    Maar ja, dat zegt nog niets over jullie school. Mijn ervaring is dat alles staat of valt met de juf of meester die ze krijgen. Heb je die wel al kunnen spreken? En heb je daar een goed gevoel bij? Enthousiast, kindbetrokken, klikt het?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. op het schoolplein gaan staan om 15.00 uur (oké een beetje moeilijk bij een school die nog niet bestaat..) en kijken of je leuke moeders ziet. hangt er een leuke sfeer? zie je leuke kinderen? dat worden namelijk de vriendjes van tijm en hun moeders jouw vriendinnen. als je kind 'normaal' is (en jaja dat is tijm) zal hij op iedere school goed aarden en maakt het soort onderwijs nou niet echt heel veel uit. daarnaast moeten alle scholen aan dezelfde kerndoelen voldoen die gesteld worden door de overheid, dus kunnen de scholen inhoudelijk niet echt heeeel erg van elkaar verschillen. de verschillende soorten scholen groeien daarentegen ook steeds meer naar elkaar toe. ik heb nou niet het idee dat een montessorischool enorm anders is dan het reguliere onderwijs.
    kortom, volg je hart, kijk welke school je qua sfeer goed aanspreekt en...GO FOR IT! succes! xxmarien

    ps de directeur van de school vind ik ook altijd belangrijk. is het een inspirerend persoon? deze moet namelijk wel de 'hele kar trekken'en drukt vaak een stevige stempel op het hele gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat moeilijk he, dit soort dingen, zeker als je er niet 'als vanzelf' in mee gegroeid bent. Sterkte ermee.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Tja, en dan heb je ook nog het verschil tussen je eigen kinderen. Ik bedoel als Linde straks ook naar school gaat...welke school is voor haar dan het beste? Onze 3 kinderen zijn zo totaal verschillend dat ik mij weleens afvraag of de oudste op een andere school beter op zijn plaats is terwijl ik dat bij de middelste totaal niet heb. De jongste zit op de kleuterschool en die heeft het prima maar dat was ook bij de oudste twee toen zij op de kleuterschool zaten. Pff...het blijft lastig.
    Succes met de keuze!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. We zijn er redelijk uit, dank allemaal. Over twee weken uitgenodigd om in een 'parent panel' te zitten en potentiële nieuwe headteachers te beoordelen. Dus Marien, dan kan ik zorgen/ kijken of het goed zit met dat hoofd... En wat andere ouders ontmoeten. Ik ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik moet het zeggen, ons beurt school zit om de hoek, dus ben ik echt blij dat het duurt 5 minuten op het fiets...de montessori was at least 1/2 hour on the bike... decision made!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Pfoeh, blij dat wij die keuze al weer een tijdje achter ons hebben liggen - ik vond het best een ingrijpende keuze omdat je toch het beste probeert te kiezen voor je kind - in alle opzichten. Sterkte ermee!

    BeantwoordenVerwijderen